Инициативата „София диша“ днес е посветена на музиката и танца

Ще има и безплатни уроци по китара

Четвъртата неделя (24-ти август) на „София диша“ за пръв път ще се проведе на шикозната столична улица „Оборище“. Темата на проявата ще е „Песента на танца“ и тя ще бъде посветена на музиката и танцовото изкуство. Освен възможността на всеки посетител да се включи в купона танцувайки, фестивалът ще предложи и някои по-любопитни атракции, съобдиха от Столична община.

По време на „Песента на танца“ Lindy Hop и колегите им от Rockabilly.bg ще представят суинг-мини спектакъл с хореографии, свързани с легендата в суинг танците – Frankie Manning. Посетителите ще могат да участват в уъркшопи по време на фестивала – насочени към не танцуващите суинг танци. А тези, които вече умеят, могат да се включат в Суинг Такси. Участващите ще сменят партньорите си докато танцуват, преминавайки по цялата улица. Спомените са гарантирани с винтидж фото-ъгъла за снимки! Танцов център МОНТФИЗ също ще направи демонстрации на суинг хореография.

Проектът на Миша Илиев “Вокализирай Това” ще потопи посетителите в атмосферата на създаването и подготовката на един концерт - репетиции, разпяване, импровизации, пеене.
Музикално училище на възглавници ще въведе децата в света на музиката. В програмата ще могат да се включат както деца, занимаващи се с музикален инструмент, така и такива, които за първи път ще имат досег с музиката. Ще са представени основните компоненти на музикалното образование – уроци по два различни инструмента (пиано, китара, цигулка, виолончело, ксилофон, арфа или блок – флейта), история на музиката, пеене, занимания по ритъм и дирижиране, както и нотопис.

Особено интересно ще е представянето от МОНТФИЗ за пръв път пред широка публика в България на легендарното бразилско бойно изкуство капоейра ангола. То възниква сред бразилските роби от африкански произход, но тъй като забранено е замаскирано като танц.
Наред с това, на сцената ще дефилира хардрок групата PSS (Pimp Switch Sequence), която трябва и има защо да бъде чута! Сандра Петрова (вокал), Василен Вълчанов – Лени (соло китара), Константин Савов (барабани).

The Scarlett Sisters са Елеонора Лонтова, Ралица Ковачева – Бежан и Марина Драгомирецкая. Любовта на трите „сестри” към джаз музиката, суинг танците и винтидж културата ги събира в една очаквано добра комбинация. Ели, Рали и Марина успешно ще преплетат добре познатите джаз стандарти с изпровизационни техники, сложни тригласи и Charleston и Lindy Hop танци.
За София диша Станислава Димитрова - Sunnie, ще представи свои авторски и известни песни от стиловете: мелодичен джаз и латино с музикантите проф. Мони Венков - пиано и Димитър Сираков - контрабас и бас китара.

Освен изпълнители, гостите на София диша ще се срещнат и с популярния български диджей Kaloo а.к.а Калоян Русинов, чийто интереси са насочени към house, techno и bass.
На сцената ще се представи и световноизвестният мандолинист Сашо Димитров, който продължава да бъде слабо познат в България. В репертоара му са концерти на Вивалди, Шуман, Шуберт и мн. други. Участвал е като солист и концертмайстор в различни състави повече от 50 години на международни фестивали и конкурси по цял свят. Димитров е популярен и с това, че при спечелването на награда от австралийски фестивал за мандолини е бил награден с един декар земя на Луната.

На ул. „Оборище“ всеки ще има възможност да се докосне до уникалните струнни инструменти, произведени от „Кремона“, Казанлък. С помощта на специално наети учители по китара, всеки ще може да вземе безплатен урок и да изпробва възможностите на изложените инструменти.
Елате и за да се насладите на концерта на Даниел Елисеев, който ще бъде изпълнен на китара „Кремона“ на голямата сцена на фестивала.

Ето и пълната програма на сцената на София диша – „Песента на танца“ тази неделя:
16:30 – 17:30 Sunnie & The Band
17:45 – 18:20 Сашо Димитров
18:30 – 18:40 Флашмоб по случай 50 години БНТ
18:45 – 19:30 Суинг – Fresh swing dance
19:45 – 20:05 Даниел Елисеев Демонстрация на музикалните инструменти Кремона
20:15 – 21:00 The Scarlett Sisters
21:10 - 21:50  PSS (Pimp Switch Sequence)
Фестивалът „София диша“ е част от културния календар на Столична община и в подкрепа на кандидатирата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.