Бургазлии в социалната мрежа скочиха срещу "заливането на звездите"

Животът

24-08-2014, 13:41

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Идеята за заливане с ледена вода с погрешен аналог в България

Хората се подразниха от показния характер в каузата

От няколко дни в социалната мрежа българският характер в световната кампания за набиране на средства за болните от АЛС събуди остри критики. Те приеха позицията по скоро на Чарли Шийн, който определи акта като малоумие, отколкото тази на световните величия, които избраха ледената струя и създадоха една игра.

Според стотици постове в социалната мрежа тези действия са показни и лишени от смисъл. Реакцията масово е по-скоро раздразнение, отколкото съпричасност към каузата. Вероятно една от причините за това е поредното побългаряване на идеята.

Изведнъж се оказа, че всеки е готов в горещото, лятно време да си хвърли една кофа /легенче, менче, каничка/ с вода,  да заснеме процедурата на подходящ музикален фон и под саундтрака на собствената си постъпка да качи клип в нета. 

И май наистина това стана - дали е ПР не е ясно, тъй като хем лоша реклама няма, хем масовия ПР за никой не е авторско представяне. Време е фолк дивите и миските да заформят масово "заливане" като конкурс тип "мокра фланелка" та да има одобрителен възглас поне от страна на силния пол.

Интернет пространството от няколко дни е залято с клипове на хора, които се заливат с кофи със студена вода. Преди да го направят, те предизвикват трима души да сторят същото в рамките на следващите 24 часа. Въпросното предизвикателство се нарича ALS ice bucket challenge, а в България стана популярно като "Ледената кофа".
Предизвикателството с кофата ледена вода има за цел да подкрепи Асоциацията за борба с амиотрофичната латерална склероза (АЛС), позната също като болестта на Шарко и като болестта на Лу Гериг. Усещнатето от ледената струя, която предизвиква спазъм, напомня на състоянието на болния по време на криза. А с този акт целта е хората, които даряват пари да усетят същите спазми - съпричасност с болката на страдащия.

Да, ама на хората взе да им писва от нелепи родни личица с кофичка в ръка, които гледат сиромашки в камерата.  Целта е популярните личности да дадат пример с постъпката си, но в България всеки е популярен и смята другия за малко по-неизвестен от него. И в този парцел от хиляди специални става ясно, че никой не е толкова специален. Може би и това дразни.

Каузата обаче си е хубава, независимо кой, как я ползва. 

Добрата новина, че сред големите и малки звезди на родно небе, децата също започнаха да се заливат с кофи с вода и май е време някой да им обясни защо се прави, каква е истинската кауза, примерно заснените на видео, които участват в инициативата.