6 по Рихтер разлюля Калифорния (обновена+видео)

Американските власти не издадоха предупреждение за цунами

Силно земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер разтърси американския щат Калифорния, съобщиха от американската геоложка служба (USGS). Няма данни за загинали хора, нито за сериозни материални щети.
Трусът е регистриран в 3:20 часа местно време на 6 км северозападно от град Американ Кениън. Той е бил с дълбочина 10,8 километра.
Жителите на Сан Франциско и Сакраменто също са усетили труса, чиято сила ги е разбудла посред нощ.
След земетресението е имало и няколко вторични труса, които също са били силни.
Американските власти не издадоха предупреждение за цунами.
Земетресение с магнитуд 6,6 пък разтърси централната част на Чили. Данни за пострадали и сериозни разрушения няма. Националната служба за реакция при бедствия съобщи, че сеизмичната активност е била усетена в Сантяго и пет други региона на страната. Чили е една от сеизмично най-активните държави в света, тъй като се намира в т. нар. „Огнен пръстен” на тихоокеанския басейн.
Трус от 4,6 по Рихтер беше регистриран и в съседна Румъния. Епицентърът на земетресението се намира в сеизмично активния район Вранча, а дълбочината му е на 147 километра под земната повърхност.

Обновена в 20.30 часа:

Броят на ранените при земетресението, което разтърси американския щат Калифорния достигна 87 души, съобщи Los Angeles Times.
По-рано властите съобщиха за 70 пострадали. Според информацията двама възрастни и едно дете са в критично състояние. Двата труса, които удариха щата бяха на 10 и 11 километра дълбочина. Епицентърът на първия трус бе на 589 километра северозападно от Лос Анжелис, 83 км югозападно от Сакраменто и 10 километра южно от Напа.
Вторият трус бе регистриран на 585 километра северозападно от Лос Анжелис, 87 км югозападно от Сакраменто и 17 километра южно от Напа.