Изригна исландският вулкан Бардарбунга

Няма засилваща се активност и червеният код за тревога е понижен в оранжев

Исландският вулкан Бардарбунга изригна в събота под леда на най-големия глетчер в Европа и хвърли европейските авиокомпании в уплаха да не се повтори хаосът от 2010 г. Тогава друг исландки вулкан - Ейяфятлайокутл, доведе авиацията до колапс, като анулира над 100 000 полета и блокира 8 млн. туристи, пише 24 часа.

Сега властите в страната веднага обявиха червен код за тревога на авиацията. По петстепенната скала на Исландия това е най-високото ниво и предупреждава за изригване със значително количество пепел.

Европейската агенция за въздушна безопасност ще получава информация за ситуацията на всеки 6 ч, съобщи Би Би Си. Британските авиолинии са силно притеснени и ще наблюдават под строг контрол случващото се. Засега обаче учените твърдят, че не регистрират засилваща се активност, затова снощи тревогата бе понижена до оранжева. В добавка на изригването две земетресения с магнитуд над 5 по Рихтер разклатиха Бардарбунга в неделя. Те са най-силните от 1996 г. Вулканът бе разтърсен от хиляди малки земетресения през изминалата седмица. Екип на Исландската метеорологична служба летя над целия регион около вулкана, за да следи сеизмичната активност. Властите обявиха, че не е сигурно дали изригването ще остане под леда, или не заради натиска от страна на шапката на ледника.

Вулканоложката Мелиса Пфефер твърди, че не ясно още кога или дали изригването ще стопи леда (с дебелина между 100 и 400 м) и ще започне да изхвърля пара и пепел във въздуха. Тя допълни, че това би могло да стане и само за един ден.
Според Пфефер нивото на пепелта ще зависи от дебелината на леда.