Четенето от е-книги май не е толкова ефективно

Животът

25-08-2014, 11:00

Снимка:

mobilebulgaria.com

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Четците за електронни книги осигуряват удобство, особено ако обичате винаги да имате избор под ръка. Така лесно можете да носите десетки и дори стотици книги със себе си, без те да заемат допълнително място.

Предвид икономията на ресурси, която предлагат, едва ли можем да очакваме популярността им да спадне, но според ново изследване може би четенето от електронни устройства не е толкова ефективно, колкото когато четете истинска книга.

Екипът от учени е работил над хипотезата каква част от информацията се усвоява, когато четете от Kindle например, и каква - от хартиена книга. Участниците в изследването са 50-има, а всеки от тях е трябвало да прочете по 28 страници - половината от тях от Kindle, а другата половина на хартия.

Резултатите от проучването показват, че потребителите се затрудняват много повече да възстановят информация за събитията, за които са чели в електронен вариант, отколкото на хартия, пише mobilebulgaria.com Според учените обяснението за тази разлика е, че тактилната обратна връзка от книгите позволява на читателите да направят умствена реконструкция на прочетеното.