Гергьовден без агнешко?

„Син език” вдига цената на млякото

Въпреки че овладяването на болестта „син език” се очаква още през есента, последиците от нея ще усетим доста по-късно. За това предупредиха животновъди и млекопреработватели. Заради ширещата се зараза по животните стопаните вече търпят загуби, съобщава Нова ТВ. Според тях на масата ни за Великден и Гергьовден догодина българско агнешко няма да има. Това ще доведе и до по-високи цени. Тях ще усетим вероятно и при млечните продукти, но доста по-рано - още преди Нова година.
Цената на млякото пък може да скочи до края на годината, ако не спре разпространението на болестта „син език”. В една от мандрите край Кърджали вече не изкупуват овче мляко. Болестта „син език”
е убила огромна част от овцете, а много от живите са болни. В момента там се работи само с краве мляко, но и при говедата болестта завзема територии.
Докато лекуват животните, стопаните избягват да продават млякото, а и мандрите се притесняват да го изкупуват. Така на практика в един момент ще се получи недостиг и при кравето мляко.
Поскъпване със сигурност ще има при агнешкото догодина. Тъй като овцете сега са болни, те не могат да бъдат заплодени. Според животновъдите мерките срещу болестта „син език”, която уби хиляди животни, са закъснели и за предстоящото увеличаване на цените вина има и държавата.
С колко точно ще поскъпнат продуктите на трапезата ни, предстои да разберем.