Студенти по археология проучват антична керамична пещ

Царевград Търнов

25-08-2014, 13:04

Снимка:

доц.д-р Павлина Владкова

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Сред най-интересните открити фрагменти е част от глинена чаша с украса, имитация на стъклени чаши от ранен втори век

Студенти по археология от ВТУ проучват антична грънчарска работилница край Павликени. Разкопките на Античния керамичен център продължават вече втора седмица под ръководството на великотърновския археолог доц. д-р Павлина Владкова и археолога от местния музей Калин Чакъров.  Младите археолози са успели да разчистят частично проучена през 70-те години на миналия век грънчарска работилница, която до настоящия момент не е документирана. Разкрита е и пещ за строителна керамика, може би една от най-големите, известни до сега от обекта.

Пещта се намира в непосредствена бризост до жилищната част на комплекса, северно от него и може би е използвана за направата на покривни керемиди при строителството на вилата. Запазени са в много добро състояние долната камера и подпорните стълбове. Проучването на такъв вид съоръжение е истинско предизвикателство за археолози и студенти, защото изисква изключително внимателна работа. След изоставянето на пещта и края на нейната експлоатация, тя е запълнена със строителна и битова керамика. Сред най-интересните открити фрагменти е част от глинена чаша с украса, имитация на стъклени чаши от ранен втори век. Този факт потвърждава мнението на ръководителите на разкопките, че става дума за пещ от най-ранния строителен период на обекта – самия край на І до началото на ІІ век сл. Хр.

Намерени са няколко фрагмента от строителна керамика, върху които добре личат стъпки от животни. Те дават информация за технологията на производство на този вид керамични изделия. След формуването в калъпи тухлите са оставяни известно време на открито, преди да бъдат изпечени в пещите. Явно, че около тях не е имало специални ограждения и животните, които са отглеждани във вилата, а понякога и диви животни и птици, са преминавали през тях. Най-често се откриват стъпки на кучета, кози, по-рядко на вълк или лисица, както и на пернати. Има и случаи, когато някой от обитателите на вилата или участник в производствения процес също е преминавал през полуготовата продукция и е оставял следи върху неизсъхналата керамика.