Два печатници в Пловдив бълват фалшиви паспорти за сирийски бежанци

Крими

25-08-2014, 14:33

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

В ареста са девет души за документни престъпления

Схема за производство и разпространение на фалшиви документи за самоличност разби пловдивската полиция при съвместна акция с Окръжна и Районна прокуратура в Пловдив.  Маждународните паспорти са били предназначени за износ в Турция, където е трябвало да бъдат продадени на сирийски бежанци, които кандидатстват за постоянен статут у нас.

Престъпна група от 9 човека е била арестувана на местопрестъплението, в момент на отпечатване на 10 хиляди заготовки за международни паспорти.

Буквално от печатарските машини на две пловдивски печатници тази събота полицаите са свалили и задържали печатарски плаки, готови образци и пришити заготовки за паспорти. В хода на разследването е станало ясно, че се изпълнява поръчка за над 50 хиляди долара.

Това стана ясно на брифинг в ОД на МВР днес, на който присъстваха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, директорът на ОДМВР – Пловдив Пламен Узунов, окръжният прокурор Румен Попов и районният прокурор Гергана Мутафова.

В ареста за 72 часа са 9 души, на които вече са повдигати обвинения по различни членове от НК.

 „Предотвратихме заплаха за националната сигурност и евентуални рискове за тероризъм у нас, тъй като границата ни е могла да бъде премината от всякакви лица”, коментира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.