Борисов: Пари няма, трябва нов дълг

Толкова разпаднала държава не сме имали, каза лидерът на ГЕРБ

„Финансите на държавата са под всякаква критика – пари няма. Служебното правителство трябва незабавно да започне процедури за нов дълг”. Това каза на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар за финансите на държавата. Финансовите експерти на партията са убедени в нуждата от незабавно взимане на нов дълг. Според бившия заместник-министър на финансите Владислав Горанов има нужда от поемането на нов дълг в размер на 4,5 милиарда лева, а до края на 2015 година новият дълг ще трябва да достигне 6 милиарда лева.
„Много гръмко се говори за програми кой какво щял да направи. Всеки може да седне и да напише на един лист всичките си хубави сънища, за да се случат, трябват пари”, подчерта Борисов и коментира, че в тази ситуация е необходима много сериозна политическа стабилност и адекватни действия на всички политически партии.

„Януари след плащането на дълговете, ще изпаднем в ликвидна криза”, прогнозира той. Искам тези, които гласуват за нас да знаят в какво положение е държавата и колко трудно можем вече да я изведем. Не казвам дори, че е възможно. Мога да гарантирам само, че ще направим опит с всичко, което можем и знаем”, каза още Борисов и допълни: „Да вържем двата края до края на годината е огромно предизвикателство, а да минем в 2015 – невероятно умение”.

Бойко Борисов бе категоричен, че толкова разпаднала държава не сме имали в историята. „Пари в бюджета няма, няма и да има и не се очертава да има”, категоричен бе той.

Владислав Горанов: Трябват спешни мерки

"Още от сега трябва да се предприемат подготвителни дейности за осигуряване на ликвидност, която да финансира дупката в бюджета, в противен случай държавата освен в дефицит ще изпадне и в ликвидна криза, а това означава невъзможност да се разплащат основни задължения", коментира Владислав Горанов.

Той смята, че ако бързо не се предприемат мерки за осигуряване на това финансиране в началото на 2015 година може държавата да бъде в несъстоятелност да покрива текущите си разходи.

"На 4 септември падежират 300 милиона лева, на 29 октомври падежират 400 милиона лева, на 30 ноември падежират 1,228 милиарда лева, на 12 януари падежират 150 милиона лева, на 15 януари в падеж е доларова облигация в левова равностойност 1,601 милиарда лева", отбеляза Горанов.

1,2 милиарда лева е очакваният при консервативни допускания дефицит над състоялия се, към края на август дефицитът по консолидираната фискална програма ще надхвърли 1,5 милиарда лева, което в процент от БВП е близо 2% при планиран в Закона за държавния бюджет 1,8% от БВП, коментира още той.
Горанов прогнозира, че може и да се стигне до взимане на решение да бъде подпомогнат Фонда за гарантиране на влоговете със сумата от 2 милиарда лева. "2015 година българският бюджет ще бъде на дефицит, въпрос на политическо решение е този дефицит да бъде сведен до 1,5 милиарда или около 2% от БВП", каза още Горанов.