Датираха тракийското селище в Дебелт към VII век пр. Христа

Животът

25-08-2014, 17:34

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

За първи път археолози успяха да получат сигурни данни за съществуването на Добелт

Археолози намериха останки от тракийското селище Добелт, изградено много преди римската колония Деултум в днешното село Дебелт, община Средец. От началото на юли екипът студенти, ръководени от доц. Петър Балабанов, проучва тракийското селище, за което писмени сведения в историческите извори не са намерени.
"За първи път успяхме да получим сигурна  информация за съществуването на тракийския град- Добелт", каза доц. Петър Балабанов. Намерени са останки от сгради, наистина те са много елементарни вкопани в склона, с глинобитни стени и точно отговарят на описанието на гръцки автор за бедните градчета в Северна Гърция по това време, обясни Балабанов.
Специалистът е  убеден, че тракийското селище Добелт  датира най- малкото от VII век  век преди нашата ера. Предишните сезона са откривани отделни находки,  които датират от това време и които подсказвали, че на терасата на която се правят разкопките е имало живот. Но това са били отделни материали, а тази година за първи път се  хващат  останки от къщи.  Намерени са фрагменти от керамични съдове, изработени на ръка с най- разнообразни украси, характерни за последния период  на ранно- желязната епоха VI- VII век преди нашата ера. Открити са и вносни материали сред които  амфори от Крит и Тасос , от град Синопе, което доказва , че траките са търгували с цялото Източно Средиземноморие и в Добелт са идвали търговци от далечни земи.
По-късно върху останките от тракийския град е възникнал некропол и през първите векове от новата ера там са погребвани  хора. Сред намерените артефакти от античността  е и изящна малка лапма- кандило от първите година на втори век, изработена в императорските ателиета в Италия.

"Наличието на тракийски град в Дебелт ще наложи да се преосмислят редица положения на историческата наука за развитието на селищната структура в Югоизточна България, за ролята на гръцките колонии, за пътищата на културна интеграция между траки и гърци и други.  Независимо, че няма злато и сензационни находки , в чисто научно отношение това е истинска сензация“, коментира доц. Петър Балабанов