Тигрови комари напъплиха Пловдив

Мисия Пловдив

26-08-2014, 09:14

Снимка:

РЗИ Пловдив

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Кръвосмучещите нападат и през деня

Особено опасните тигрови комари са се появили вече в Пловдив, информира на сайта си Регионалната здравна инспекция. Характерното за кръвосмучещата напаст е, че комарите хапят и през деня, а не само привечер както останалите.  От Районната здравна инспекция вече са изпратили уведомление до  Националния център по заразни и паразитни болести.

 Трима пловдивчани са занесли до РЗИ по един екземпляр. Насекомите са много характерни и няма как да бъдат объркани, категорична е ръководителката на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ д-р Моника Троянчева.

 Тигровият комар  има характерно черно-бяло оцветяване на тялото и крайниците. Дължината му е от 2 до 10 мм.  През последните няколко десетилетия се разпространява в много региони на света главно чрез транспортни средства и интензивна търговия. Неговите ухапвания са по-болезнени и могат да предизвикат повече алергични реакции.

За разлика от другите комари тигровият снася яйцата си над водната повърхност и на мига се излюпват. Поколението им издържа на студ и  засушаване. Тези насекоми са особено чувствителни спрямо температурните колебания, а развитието им започва при средно месечни температури около 20 градуса.

Видът е доста опасен и бързо се приспособява в новозаселени площи с последващо разширяване на засегнатия район. Тигровият комар е преносител на около 22 вируса, сред които Денга,  Западнонилска треска, Чукунгуня.

Много важно е да не се допуска застояла вода - по дворове или площадки, защото не е изключено това място да се превърне в биотоп, предупреди д-р Троянчева. Хората трябва да се снабдят с репеленти, за да се предпазват. Ако бъдат нахапани по-агресивно и вдигнат температура, веднага да търсят лекар. От Дезинфекционна станция вече са направили пръскане за унищожаване на ларвите на комарите под контрола на специалист от РЗИ.