Сливат НАП и митниците за ЧНГ

Мегаагенцията ще следи събирането на акцизи и данъци

Данъчните и митниците да се слеят в мегаагенция, за да се пълни по-ефективно хазната. Това е един от проектите на ГЕРБ за стабилизиране на държавните финанси, ако партията сформира кабинет след изборите. Тази структура ще следи цялостния процес по събиране на акцизи и данъци.

"Омръзнало ми е да слушам как един камион минал, пък другият не му взел акциза, пък третият не му взел данъците, а четвъртият направил еди какво си и накрая 1-2 млрд. лева по-малко", аргументира идеята лидепът та ГЕРБ Бойко Борисов.

До края на август ще е готов законопроект, който да урежда обединението на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници". Според експерти на партията промяната може да стане факт още от 1 януари 2015 година.

Вече се обсъжда как информационните системи на НАП и Митници да се синхронизират. "Ще се опитаме в тази посока да направим чрез електронно управление, като мине камионът по всички системи, да му се съберат мита, акцизи", обясни Борисов.

Идеята бе лансирана в началото на юни и от председателя на комисията по бюджет и финанси в 42-то НС Йордан Цонев и финансовия министър от кабинета на Пламен Орешарски Петър Чобанов, припомня "Стандарт".