Само спешни пациенти в линейките

Няма да връщат болни вкъщи след отказ за хоспитализация

Ако линейка откара пациент в болница и там преценят, че състоянието му не налага хоспитализизация, спешните екипи няма да връщат болния обратно на адреса, от който са го взели. Реанимобилите са имали подобни ангажименти по решение на временно изпълняващия шеф на линейките д-р Александър Златанов. Титулярът на поста д-р Георги Гелев обаче го е отменил.

Д-р Гелев обясни в „Преди всички” по БНР, че при представен болен за хоспитализация и следващ отказ от болницата да бъде настанен в нея, ангажимент на спешната помощ е да бъде върнат в дома му, което изключително много затруднява и без това малкия брой екипи. „Трябва да отделим екип, който не да отиде на спешния случай, а да закара стабилизиран болен или диагностициран и лекуван за известен период от време (два – три часа) после да го връщаме в дома. Не мога да разбера логиката на такова писмо, във всеки случай няма как да стане”, обясни д-р Гелев.

По отношение разпореждането спешният пациент да се кара в най-близката болница, д-р Гелев обясни, че то отдавна е залегнало в нормативната база. „Това, което обаче министърът направи и беше изключително важно, навременно и съществено е, че няма вече график за острите сърдечни състояния, т.е. там, където трябва да бъде направена коронарография или поставяне на стент, досега имаше график на всички лаборатории, които го правят и трябваше да се преодоляват едни разстояния. Това е съвсем навременно, така е навсякъде по света”, каза още д-р Георги Гелев.