Капсула на времето с послания за празника на Обзор

Новините

26-08-2014, 14:29

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Кулминацията на тържествата ще бъде на 5 септември

12 дни ще продължат тържествата, с които Обзор отбелязва 30 години от обявяването си за град.  На 5 септември 1984 г. с Указ №2907 на Държавния съвет на НР България „село Обзор от Несебърска община, Бургаски окръг” е признато за град Обзор -  титла, която той е носил хилядолетия наред и която му се полага.
Кулминацията на тържествата е на 5 септември, но инициативите започнаха 9 дни по-рано, за да могат и гостите на Обзор да отпразнуват „рождения ден” на града. Още на 25 август на пл. „Свобода” бе открит фестивал на меда и занаятите, а по-късно на централната сцена концерт изнесе Орхан Мурат.
Местни жители, български и чуждестранни туристи се докосват днес до живата кулинарна и фолклорна традиция на страната ни с фестивала „Пъстра трапеза на гости на моя град”.
В дните до края на седмицата гостите и жителите на Обзор ще могат да видят Световен шампионат по фолклор – на 28 август, поздравителен концерт на приятели на Обзор „В края на лятото” – 29 август, VIII-ми фестивал на старата градска и шлагерна песен „Ех любов, любов” – 30 август, и детски конкурс за рисунки „Аз и моят роден град” – 31 август.
Изключително наситена с възможности за забавления ще е първата седмица на септември.
На 1 септември по главния път Бургас – Варна ще премине колоездачната обиколка на България с премия град Обзор.
 „България търси талант” ще гостува на „Откритата сцена на талантите” на 3 септември, а на следващия ден е концертът на група „Сигнал”.
Официалната церемония, с която ще бъде отбелязана 30-годишнината от обявяването на Обзор за град, ще се състои на 5 септември от 17 часа на централния площад „Свобода”. Тук ще бъде поставена и капсула на времето, в която послания за идните поколения ще сложат всички институции в града. Видни жители  ще засадят 30 емблематични дървета.
Сред фестивалите, част от  програмата на кметство Обзор, със своята атрактивност се откроява  фолклорният "Море бушува, Обзор танцува". Любителски клубове по народни танци ще танцуват  не само на няколко сцени в града, но и на плажа, където самият бог Нептун и неговата свита приятно ще изненадат участници и зрители. 
През пролетта на тази година приключи първият етап от археологическите разкопки на късноантични терми в Обзор, датирани от IV – VI в. Предстои през есента да стартира втори етап, но парите, с които общината разполага,  не са достатъчни за финализиране на разкопките. Затова по инициатива на кмета през последните дни специална комисия от кметството призовава гражданите, собствениците на ресторанти, хотели и магазини да дарят средства за разкопките и хората се отзовават. По подобен начин, с дарения от жителите на града, бе изографисана църквата в Обзор. Сега в нея се провеждат международни хорови църковни фестивали, а посетителите  остават удивени от изяществото на стенописите в храма.
От няколко месеца в Обзор има деен и активен клуб за планинско колоездене. Съвсем естествено е тържествата по случай 30 – годишнината  да завършат със състезание по планинско колоездене. „Обзор Challenge 30” ще се проведе на 7 август, стартът е в 10.30 часа на площад „Ореха”.