Археолози се натъкнаха на вампир и в Пловдив

Животът

26-08-2014, 16:00

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гробове в центъра на Пловдив, датират ги

Нови две находки от разкопките срещу Пощата

По време на разкопки в частен имот

След нашумелия Созополски вампир и град Пловдив направи откритие в тази насока, съобщава Дарик радио. При разкопки в частен имот над улиците "Отец Паисий“ и "Рилски Метох“ археолози са открили християнски некропол с 80 гроба. Особено интересен се е оказал един от скелетите, в чиято уста е имало тухла, а главата му е била покрита с керемида.

Ръководителят на разкопките Елена Божинова разказва, че това се е правело през периода 15-17-ти век в Западна Европа, като целта е да бъдат възпрепятствани действия на покойника, след смъртта му и евентуалното му вампирясване.

Всички гробове са датирани от периода 15-17-ти век, като в много от тях са открити множество монети, накити, копчета и други лични вещи на покойниците. При единия мъртвец археолозите са намерили цяла кесия с 30 сребърни монети, а в някой гробове са открили железни подкови.

Разкопките на този обект продължават вече трета седмица, като са открити данни за живот там както през средновековието, така и през античността. По време на периодът, в който се е оформил некрополът, мястото е било необитаемо, сочат изследванията на археолозите.