Шест чужди фирми търсят да наемат наши работници

Интервюто на кандидатите ще е в Бургас на 10 октомври

Представители на 6 фирми от Германия, Холандия, Италия Австрия, Словения и Чехия ще търсят да наемат на работа наши сънародници. Една от чуждите  фирми е в сферата на строителството.

Интервютата за работа ще се проведат в Бургас на 10 октомври. Тогава в културен център "Морското казино" ще се проведе Международна трудова борса. Борсата е насочена към туризма, но ще бъдат обявени и места за строители, компютърни специалисти и други технически специалности. Офертите за работа ще бъдат предварително обявени в българския EURES сайт, за да може всеки да прецени дали да се яви на интервю за работа.

Младежи от 18 до 27 години също ще имат възможност да започнат работа в чужбина. Това ще стане благодарение на програмата "The Job of my Life". По тази програма ще бъдат избрани 10 души от Бургас. Те ще работят в Германия. Те ще бъдат включени предварително в езиково обучение за ниво А1. Кандидатите трябва да имат завършено средно образование. Обучението ще е безплатно, а курсовете ще започнат в средата на септември. Документи се подават до 10 септември.
Програмата ще се проведе за трета поредна година. Свързана е с дуалното професионално обучение. Програмата предвижда изучаване на немски език, заплата от 818 евро. Ще се работи 3-4 дни в седмица, а през останалите1-2 дни ще има обучение. Продължителността е 3 години. В края на 3-годишното обучение се полага изпит и се получава сертификат за специалност.