Доброволци охраняват гнезда на египетски лешояд у нас

Животът

27-08-2014, 10:59

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Тази година охраната на гнезда се реализира, благодарение на успешната дарителска кампания

Успешно приключи охраната на гнездата на световно застрашените египетски лешояди, организирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). 28 души се включиха в дейността, сред които доброволци от Канада, Литва и САЩ.

Това лято в България гнездят 24 двойки, като 18 от тях успешно отгледаха 26 малки. Доскоро бяха известни 23 двойки, като през изминалия месец е потвърдена още една, заета от двойка територия в Източни Родопи. Доброволците охраняваха 20 от малките в цялата страна. Освен че извършват мониторинг на гнездата, те осигуряват и храна за птиците.

Август е един от най-критичните месеци за младите египетски лешояди, тъй като тогава те правят първите си опити за летене, които невинаги са успешни. Затова е добре през светлата част на деня да има човек, който да следи, какво се случва в гнездото и да се намеси в случай на нужда. Единственият трагичен случай на загинали малки за тази година е от гнездо в Източни Родопи, съборено от силна буря.

Вече трета година в рамките на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд” се извършва охрана на над 10 гнезда на световно застрашения вид в България. През 2012 и 2013 г., благодарение на охраната на гнезда бяха спасени 4 малки след неуспешен първи полет. Това е около 10 % от средно-годишния брой на малките в гнездата.

Предвидените средства за охрана на гнезда на египетски лешояди са само за първите две години от проекта, а от 2014 г. тази дейност се финансира от дарения.