В "Послушко" няма обявена епидемия от скарлатина!

Мисия Пловдив

27-08-2014, 12:24

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пловдивска ясла под карантина

РЗИ изследва превантивно всички контактни деца от яслата

Инспектори на РЗИ тази сутрин са взели проби за скарлатина от персонала и питомците на детска ясла „Послушко” в квартал Изгрев.  Това съобщи пред Пловдив утре д-р Моника Троянчева- директор на дирекция „Надзор на заразните болести”. Причината за спешната проверка е,  че вчера от детското заведение е било докладвано едно заболяло от скарлатина дете.

„Това е стандартна процедура, няма опасност от епидемии, както страховито бяха написали някои медии.”, уточни д-р Троянчева.  „Взети са гърлени секрети за стрептококи от 22 деца, за които се предполага, че са били контактни с болното. Проби са направени и на кухненския персонал, сестрите и лелките в яслата”, обясни д-р Троянчева.

„Яслата не е под карантина.  За да има обявена епидемия , трябва поне половината от децата да са прихванали скарлатина, а това не е така.  Има само едно болно дете.” обясни пред  репортер на сайта старшата сестра Велчева.

В момента се  извършват обичайните процедури за проверка на децата и персонала. Засилили сме дезинфекцията в кухнята  и хранителния блок.”, допълни Велчева. След като излязат антибиограмите в понеделник, ще вземем решение дали са нужни допълнителни мерки, обобщи ситуацията сестра Велчева.