Новите пеещи фонтани същите като в Дубай

Започна последният етап от реконструкцията на Цар-Симеоновата градина

Кметът на Пловдив Иван Тотев направи днес първата копка на новите Пеещи фонтани в Цар-Симеоновата градина. Това е последният етап от реконструкцията на градината и по думите на градоначалника се очаква фонтаните да добият завършен вид в края на месец април догодина.

Реконструкцията ще обхваща коритото на езерото, филтърните помещения, както и всички останали водни площи в Цар-Симеоновата градина. Новите фонтани са канадски, те са на световно ниво, същите са и в Дубай, обяви кметът.

Бетонните колони, които се виждат в коритото на езерото ще бъдат реплики на чешма със скулптури. Чрез този проект се стремим да възвърнем визията на парка каквато е била през 1934 г., допълни Тотев.

Самото езеро ще бъде с дълбочина 70 см., ще се изгради и пречиствателна станция към него. В езерото ще плуват рибки, повечето пловдивчани, както и аз си спомнят, че така беше и в детството ни, каза градоначалникът.

Тотев е уверен, че новото съоръжение ще бъде една от най-големите атракции в града. Общо 2,2 млн. лева е сумата, която е отделена за всички водни площи на територията на градината.

Припомняме, че миналата седмица община Пловдив подаде документите за сключване на анекс с управляващия орган, според който се коригират параметрите по проекта за Цар-Симеоновата градина. Главната промяна е отпадането на подземния паркинг. С подписването на анекса стойността на реконструкцията на Цар-Симеоновата градина се редуцира от 11 млн. лева до 7,6 млн. лева с ДДС.