Избирателната секция в Хан Аспарухово скара ДПС и БСП

206 секции ще има в община Стара Загора за изборите на 5 октомври

202 избирателни секции, плюс 4 подвижни в болници и старчески домове ще има на територията на община Стара Загора за парламентарните избори на 5 октомври. Днес политическите сили проведоха консултации за съставите им.

ГЕРБ ще имат 678 членове в СИК, като 206 от тях ще бъдат на ръководни места – председатели, зам. Председатели и секретари.

Коалиция БСП – лява България ще има 599 членове на СИК, от които също 206 - на ръководни места.

ДПС ще бъдат с 260 свои представители в секционните комисии, а от тях в ръководствата – 130.

Атака са съответно със 151 членове, 76 от които в ръководството, а ББЦ и Реформаторския блок ще имат по 35 представители в СИК.

Единият от спорните въпроси в днешните консултации бе повдигнат от БСП, които поискаха от ГЕРБ размени в ръководството на 18 секционни комисии с техни членове, като се запази пропорцията вътре в СИК. ГЕРБ отстъпиха за 8 секции, но за останалите 10 не се съгласиха да дадат ръководните позиции на БСП.

Избирателната секция в село Хан Аспарухово пък предизвика спор между БСП и ДПС. От БСП настояха техен представител да бъде председател, но от ДПС са категорични, че вече 10 години председателското място е тяхно и не са съгласни. От БСП заявиха, че няма абонамент за председателски места в секционни комисии. Но представителят на ДПС в РИК настоя, че това място няма да бъде отстъпено.

До съгласие по двата  спорни въпроса не се стигна.

Възраженията трябва да бъдат изложени в писмен вид до 11:00 часа на 29 август.