15 художници от страната и чужбина пресъздават изкуството на колажа

Животът

28-08-2014, 12:15

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Галерията на "Гладстон" 32 се превърна в работна площадка и поле за обмен на идеи

В  работна площадка е превърнато пространството в галерията на ул. Гладстон  № 32.

15 художници от страната и чужбина пресъздават там всеки ден своите усещания за света, използвайки техниката на колажа. Своеобразният пленер е част от VІІІ-я международен симпозиум „Арт колаж” Пловдив,  който се организира със съдействието на Дружеството на пловдивските художници и Община Пловдив. Той ще приключи на 1 септември с обща изложба, озаглавена „Квадратът”, която се открива в 16,00 часа. Тя ще включва всички създадени по време на пленера колажи, информира кураторът на проекта Маргарита Джарова.

Тазгодишното издание на "Арт колаж" е знаково, тъй като е в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.

Антония Маринова,  Митко Железаров, Венета Маринова, Сашо Савов и Деляна Димитрова са представители на пловдивската школа, които участват във форума. Има творци и от Поморие, Плевен и София.

Абд  А.  Масуд от Йордания и Антра Ивдра от Латвия допълват творческата палитра и географията на творците.

„Избрахме изкуството на колажа за обект на пленера, тъй като той дава шанс на творците, а и на зрителите, да усетят удоволствиет от ръчната работа, от изграждането на пластове изкуство. Същността на колажа разкрива със силата на емоциите, находките на всеки един от авторите.”, споделя Джарова.

И допълва, че са избрали колажа за обект на творческите търсения, тъй като той е по-всеобхватен и вплита в себе си няколко техники и технологии – живопис, графика, скулптура, мозайка, керамика, текстил и много други варианти на пластичното формообразуване.

Утре на прескоференция в 10,00 часа изкуствоведът Светла Москова ще представи участниците в „Арт Колаж”. Мястото е галерията на Дружеството на пловдивските художници на „Гладстон” 32