Рибарското пристанище в Сарафово готово през октомври

Мисия Бургас

28-08-2014, 15:27

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 4 млн.лв за рибарското пристанище в Сарафово

По проекта пристанището ще има капацитет от 104 места за плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра.

Изграждането на рибарско пристанище в Сарафово върви в срок, в момента приключва  строителството на хидротехническите съоръжения. В съвсем кратки срокове предстои да стартират предвидените дейности по инжинерната инфраструктура, изграждането на вълнобойна стена на североизточния кей, пътни настилки и прилежащи сгради.

Със средства от капиталовата програма на Община Бургас ще бъде изградена нова довеждаща улица до пристанището. Новата улица ще е дълга около 600 и широка 6 метра. Двустранно ще бъдат изградени тротоари, ще се издигнат и стълбове за осветление. Предвидено е още укрепване на ската, по който се слиза до пристанището, а долу ще има голям брой паркоместа.
Така, с реализирането на двата свързани проекта, всеки бургазлия и гост на града ще може да отиде до Сарафово и да си купи прясна риба от първа ръка, без участието на прекупвачи.
Новото пристанище ще бъде разположено на 16 417 кв.м . На терена на порта ще има обслужваща сграда с покритото тържище за продажба на улова с 20 броя маси. Предвижда се периметъра на цялата ограда да е осветен и снабден със системи за видеонаблюдение.
В западния край е предвиден хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове. За ремонтната дейност е проектирана открита площадка, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове ще има колонки за електрозахранване и водоснабдяване. До площадката за разтоварване на риба е планиран паркинг за 4 броя тежкотоварни автомобили. Автомобилното движение във вътрешността се осъществява по площадков път обхващащ съоръжението по цялото му протежение.