"Бялата жътва" започна! Очакват слаб добив на сол от езерата в Бургас заради дъждовете

Парите

29-08-2014, 10:54

Снимка:

burgasutre.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Среднодобивани от бургаските солници са 40 000 тона, тази година очакванията са за едва 10 000

Изключително слаб добив на кристална морска сол се очаква тази година от Атанасовското езеро в Бургас заради обилните валежи, изсипали се в региона през пролетта и летните месеци в региона. "Бялата жътва" започна тази сутрин, на очакванията не са оптимистични, алармираха експерти.
Между 60 и 120 дни обикновено трае сезонът за добив на кристална морска сол от Атанасовско езеро. През тази година обаче поради рекордните дъждове, особено през май се очаква много слаб сезон. Жътвата ще продължи в най-добрия случай 2 месеца и очакванията са за едва 10 000 тона, съобщи Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие. Според експертите средно добивани в Бургаските солници са 40 000 тона.

Тази вечер на Атанасовскоте езеро в Бургас стартира Фестивалът на солта. Той ще се проведе на Южните солници за втора поредна година и ще бъде посветен на темата „Сол и птици“. Освен с началото на солодобива, той съвпада и с пика на миграция на белите щъркели по миграционния път Виа понтика. Миграцията се следи повече от 20 години на т.нар. „точка“ в северно Атанасовско езеро от орнитолози и любители.

Тази вечер по време на фестивала е организиран Базар на солта. Ще бъдат показани козметични продукти от луга, няколко вида сол добивана от солниците в Бургас, ще има забавления за малки и големи, био игри за птиците и солта, кулинарна дегустация и др.