22-метрова кула ще открива горски пожари дистанционно

Животът

29-08-2014, 12:16

Снимка:

Община Асеновград

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Със звук и картина ще се прави мониторинг на огнища в ранен стадий

Община Асеновград ще изгражда противопожарна кула в землището на с. Манастир, община Лъки, съобщиха от администрацията. Проектът е готов и с него Асеновград кандидатства за европейско финансиране. Милион и 200 хиляди лева ще струва изграждането на съоръжението, коит се очаква да дойдат по ОП "Развитие на селските райони."

Проектът, който в момента е на етап съгласуване с община Лъки, предвижда изграждане на стоманена кула с височина 22 м. и монтаж на система за видеонаблюдение на върха на кулата. Проектираната високотехнологична автоматизирана система открива горските пожари в ранен стадий и е предназначена за дистанционен пожарен мониторинг на горските масиви, собственост на Община Асеновград. Системата ще има възможност да предава данни и  картина в реално време в центъра за управление в сградата на Община Асеновград. Тя ще осигури автоматизация на процеса за откриване, контролиране и установяване посоката на развитие на пожарите и съответно предприемане на ефективни действия в ранен етап от възникването им, като това ще доведе до минимизиране на свързаните с тях загуби и жертви.

Като място за ситуиране на наблюдателната станция е избрано землището на с. Манастир, община Лъки, където община Асеновград притежава 3,6 хил. дка гори и земи от горския фонд.