Хаос с ваксините за бебетата

Лични лекари отказват да записват за пациенти пеленачета, заради липсата на ваксини

Заради влязла в сила нормативна промяна в Закона за имунизационния календар преди да има договори за доставки за съответните ваксини, при имунизацията на бебетата, родени след 1 юни тази година настъпи истински хаос.
Стотици пеленачета не могат да бъдат ваксинирани срещу болести като дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца. Наредбата за нова шествалентна ваксина, която все още не се доставя у нас, е била подписана от бившия здравен министър д-р Таня Андреева, преди да се осигури доставянето й в България.
Заради липсата на новата шест-компонентна ваксина много лични лекари отказват да записват новородени като свои пациенти. Пред Starazagorautre.bg те коментират, че не могат да обяснят на майките защо няма ваксини и цялата отговорност пада върху тях. Проблемът е, че личните лекари и педиатрите не могат да имунизират бебетата, защото не могат да ползват старата петвалентна ваксина, а новата не е доставена.
Според специалистите от РЗИ Стара Загора шествалентната ваксина ще се поставя на бебетата на два, четири и шест месеца. В новия продукт се включва и превенцията срещу хепатит "Б". Те сакатегорични, че забавянето на ваксинацията не крие рискове за здравето на новородените. И уверяват, че при първа възможност, когато ваксината пристигне в МЗ, ще уведомят ОПЛ, за да я получат и да обхванат всички подлежащи на имунизация деца.
Родените преди 1 юни т.год., ще бъдат обхванати по стария имунизационен календар.