Не навивайте будилника да звъни няколко пъти

Повторните аларми може да съсипят деня ви

Често сутрин имате чувството, че не сте се наспали достатъчно и с желание да откраднете още една минута от съня навивате втора аларма. Но колкото и сладки да са тези няколко минути допълнителен сън, те могат да унищожат целия ви ден, твърдят специалисти.

Човешкото тяло има няколко механизма за естествено сутрешно събуждане. Два часа преди тялото да бъде готово да се събуди, се повишава температурата на мозъка, с цел той по-лесно да се задейства и да се чувствате по-малко сънливи, пише БГНЕС.

Постепенно нараства и температурата на тялото, мозъкът отделя хормоните кортизол и допамин, които дават енергия за ново начало на деня. Но ако не сте се наспали достатъчно и часовникът ви звънне в този момент, температурата на тялото все още се намира на нивото на тази необходима за дълбок сън.

Затова настръхвате от студ, когато излезете изпод завивките, а леглото ви привлича като магнит. Ако тогава изключите будилника и заспите отново, мозъкът и тялото ви се връщат към състояние на сънливост. Всяка следваща аларма само засилва това състояние, което учените наричат "инерция на съня" и която може да продължи цели четири часа след ставане от леглото.

Изследванията показват, че този сън с прекъсвания продължава целия ден, а вие се чувствате уморени и мързеливи. Учените съветват вместо да навивате няколко аларми, просто да настроите будилника за звънене 20 минути по-късно.