Емидемиолози: Иде опасен грип

Новините

30-08-2014, 09:13

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Специалистите искат безплатни ваксини

Поне 1000 българи може да паднат жертва на грипа тази зима. Това стана ясно на среща на най-големите ни светила в епидемиологията с джипита от цялата страна. Целта на форума, организиран от РЗИ - София-област, бе да се състави екшън план срещу предстоящата заплаха. Същите вируси, които предизвикаха бум на смъртоносна пневмония у нас в началото на годината, ще върлуват и през новия грипен сезон, сочат прогнозите на Международния център за контрол и превенция на болестите, пише "Телеграф".

Става въпрос за щамовете А "Калифорния" H1N1, по-известен като свински грип, А "Тексас", H3N2 и В "Масачузетс", който бе изолиран преди две години. Най-застрашени са хората над 65-годишна възраст, хронично болните и бременните. Епидемиолозите настояват за безплатни ваксини.

Ежегодно заради пневмония след грип у нас в болница влизат над 70 000 душ, според данни на Националния център за заразни и паразитни заболявания. Освен възрастните хора, които по последни данни на НСИ са близо 20% от населението у нас, в групата на най-рисковите от развитие на тежко усложнение попадат още хората с хронични заболявания като диабет, асма, сърдечно-съдови заболявания, както и бременните.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен