Кондуктори във влака пускат на половин цена

Вместо глоба искат подкуп, за да не свалят пътника

Кондуктори във влака си докарват допълнителни доходи, като пускат нередовни пътници да се возят на половин цена. Не стига, че им правят отстъпка, ами и прибират сумата в джоба си. За тази порочна практика сигнализират съвестни хора, които винаги си купуват билет, пише "Всеки ден". Номерът обаче се прилагал в по-малко натоварени линии във вътрешността на страната, където винаги остават свободни места.

 

Практиката била, щом контрольорът спипа гратисчията, вместо да го глоби, му иска половината от цената на редовния билет, като си ги взима за себе си. Резултатът е, че кондукторите забогатяват на гърба на БДЖ, а нередовните пътници стават още по-нередовни.

 

„Не е честно, едни да дават 10 лева за път, а други 5 лева, защо все коректните хора са прецакани", роптаят клиенти на държавната железница. Хубавото е, че това не може да се случи в големите линии като София - Варна, тъй като там всички места се заемат и има поне по няколко кондуктори в един влак, които се следят един друг. Доскоро порочната практика се прилагаше и в автобусите.