Барозу: Възможни са нови санкции срещу Русия

Новините

30-08-2014, 16:54

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Според него обаче целта е постигането на мир, а не санкциите като такива

Евросъюзът е готов да приеме нови санкции срещу Русия и вече са готови вариантите на новите ограничения. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу след среща с украинския президент Петро Порошенко.

Решението все още предстои да се вземе. Готови сме да преминем към следващото равнище на санкции. Вече изразихме подкрепата си за Украйна. Ако продължи ескалацията на конфликта, ние ще ги приемем, добави той. Според Барозу обаче целта е постигането на мир, а не санкциите като такива, информира БНТ.

Не искаме нова студена война. Санкциите обаче са начин да покажем на Русия, че не сме съгласни с нейните действия, каза председателят на ЕК.

Също така стана ясно, че ЕС може да отпусне в идните месеци на Украйна транш от 1 милиард евро от обещания заем от 11 милиарда.

През март ЕС реши да предостави 11 милиарда евро под формата на заеми и субсидии за Украйна за идните години. С тези средства ЕС ще подпомага разклатената украинска икономика. Програмата за подпомагане на Украйна с 11 милиарда евро е до 2020 г., посочва ИТАР-ТАСС.