Спасителите повече от плажуващите през септември

Новините

31-08-2014, 14:30

Снимка:

factor-bs

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Не е целесъобразно спасителите да охраняват плажовете до края на септември. Такова мнение изказа шефът на Спортни имоти Живко Иванов. Според Закона за водното спасяване от септември схемата на организация за обезопасяване на плажовете се променя. Максимално наситени със спасителни постове са месеците юни, юли и август. От септември постовете отпадат поетапно. Така в Бургас на централния плаж от 11 поста ще останат 5. Те ще дежурят на пълно работно време до 15.09. След тази дата до края на месеца ще бъде осигурена една обходна двойка. Ще има медицинско обслужване до края на месеца. На Северния плаж, който е даден на концесия, постовете остават 17 до 15.09. След тази дата ще бъдат осигурени обходни двойки. С табели ще бъде обозначено, че плажовете са неохраняеми.
Законът трябва да се промени, за да се знае реално до кога един концесионер трябва да охранява плажа, заяви Живко Иванов. Записано е, че активният сезон е до 30 септември. Но след 15.09., а на неатрактивните места още след 1.09. посещаемостта е ниска. Според него необходимостта от охрана до края на септември може да доведе до това, че "ще има дни, в които спасителите ще са повече от плажуващите. Освен това според прогнозата за времето септември се очертава да е дъждовен. При това положение не е целесъобразно да се издържат толкова спасителни постове".
Изискването за охрана не е съобразено с вида на плажовете - дали са градски или извънградски, каква е дълбочината им и други параметри. Като пример той посочи дългият над 2 км плаж Атанасовска коса. Той е отдалечен от града, никой не желае да го стопанисва, ивицата му е тясна, посещаемостта не е голяма. "За този плаж вместо на 100 м трябва да има спасителни постове на 300 м. Тук една спасителна лодка е достатъчна за целия сезон", обясни Иванов. Той смята, че промяната е нужна и заради това концесионерите да не харчат излишни пари за заплати, които могат да бъдат използвани за подобряване на плажната инфраструктура/BurgasNews