Родители теглят кредит за да купят учебници за децата си

За подготовката на един гимназист са нужни межди 120 и 200 лева

Редица родители прибягват до тегленето на кредит, за да подготвят децата си за наближаващия първи учебен ден. Докато учениците в долните класове получават учебниците си безплатно, то родителите на гимназистите трябва да отделят между 120 и 200 лева само за задължителните пособия, информира БНТ.

С наближаването на първия учебен ден все повече родители и деца тръгват по борсите, но все още е рано да се говори за голям наплив. Във всички случаи родителите ще трябва да подготвят между 250 и 350 лева, за да изпратят детето си на училище.

На първо място в подготовката идва раницата. Там цените варират между 15 и 55 лева в зависимост от екстрите и начинът и на изработка. При тетрадките също се наблюдава сериозна разлика в цените. Тези с вестникарска хартия вървят за между 20 и 40 стотинки, а ако на корицата има известна личност, цената може да скочи и до 2 лева.

Другите разходи, които родителите трябва да направят в началото на годината, са несесери, подвързии, етикети, флумастери и др. И макар това да изглеждат дребни неща, те също добавят между 10 и 20 лева към бюджета за училищна подготовка.

Най-големият разход при гимназистите обаче са учебниците. За 8 клас те струват около 120 лева, като в това не се включват и скъпите помагала по чужд език. Цените на учебниците по основните предмети варират между 7 и 15 лева.

Борсите в цялата страна вече са заредени с учебници, но голямото пазаруване започва след началото на 15 септември, когато става ясно какви учебници са избрали учителите за различните предмети.