От 4 до 32 градуса ни очакват през септември

Животът

31-08-2014, 18:22

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Очаква ни горещ и валежен юли

По-малко пожари това лято

Повече облаци ще има през първото десетдневие

Тази година месец септември се очертава сравнително топъл, но не толкова, колкото през изминалите години.

Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 27 и 32 градуса, а най-ниските - между 4 и 9 градуса, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН).

През септември се очаква средните месечни температури у нас да бъдат около и под нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуса, а за планините - между 4 и 9 градуса.

През повечето дни от първото десетдневие на септември облачността над страната ще бъде значителна, с условия за чести превалявания. През втората половина на десетдневието температурите ще се понижат.

Според НИМХ ще превалява и в началото на второто десетдневие, но впоследствие ще настъпи временно подобрение - валежите ще спрат и температурите ще се повишат. През втората половина от десетдневието отново ще има превалявания и понижение на температурите.

През третото десетдневие на месеца ще се запазят условията за чести превалявания и за хладно за сезона време.

Край морето времето все още си остава доста топло, а температурите ще се задържат около 29-31 градуса като по южното Черноморие се очаква да бъдат около 27-29 градуса, докато във Варна, Балчик и Шабла термометрите ще показват около 26-28 градуса. Температурата на морската вода ще е около 25-27 градуса през първата половина на месеца и около 24-25 градуса през втората.

Също като август, септември ще бъде благоприятен и за екскурзии в планините. Прогнозата за времето за месец септември е идеална за дълги излети и походи по прекрасните ни планини. Възможни са и силни ветрове по източните и южните склонове на планините.

През септември се предвижда увеличение на средната месечна влажност и задържане на валежите в границите от август. Въпреки това, постепенно засилващите се ветрове от запад и образуващият се северен фронт, ще предполагат захлаждане.

Прогнозите за валежи са около 30-50 литра на кв. метър в равнините и низините, а в планинските области около 90-100 литра на кв. м.