Парамедици с университетски дипломи

Не са ясни правомощията им, работи се по нормативните документи

От есента университетите започват да обучават парамедици. За първа година ВУЗ-овете ще приемат и лекарски асистенти.

Идеята за парамедиците беше представена за първи път преди повече от 3 години. Оттогава се пише образователният стандарт, по който все още няма съгласие. Законът обаче позволява обучението на кадри да започне. В същото време държавата не предлага работа на кадрите, чието обучение поръчва.

Медицинският университет в София например ще обучават 36 парамедици и 30 лекарски асистенти - нова специалност, която ще отговаря на функциите на фелдшерите.

Някои находчиви работодатели се възползват от неяснотите. Едни от първите дипломирани парамедици у нас са семейство Димитрови от Русе. Оказва се обаче, че са инвестирали време и пари в обучение, без държавата да е осигурила реализацията им в иначе бедстващата за кадри спешна помощ.

„Правителството отпуска бройки, а всъщност не знае къде ги отпуска и за какво”, казва Елеонора Димитрова пред бТВ. Здравното министерство не е разкрило длъжност парамедик в структурите на Спешната помощ. Това е невъзможно на този етап, защото не са описани отговорностите и задълженията на тези професионалисти на хартия. Затова съпругът на Елеонора работи като шофьор на линейка.

След като не може да работи като парамедик, Теодор Цанков пък решава да се включи в първия випуск лекарски асистенти на Медицинския университет в София. Въпреки квалификацията си, той също до скоро работи като шофьор на линейка. В началото на лятото обаче получава предложение.

В частните центрове по медицина, в случая в Слънчев бряг, работих цяло лято като парамедик, без абсолютно никакъв проблем. С договор, с осигуровки към НАП, с всичко”, казва Теодор.

Професията парамедик е включена в класификатора на длъжностите. В нито един нормативен документ на Здравното министерство обаче не е обяснено какво точно е разрешено да прави той. От ведомството са категорични, че в момента парамедиците нямат право да работят като такива. Медицинският одит ще провери случая.

От Министерство на здравеопазването обясниха, че работата по нормативните документи вече е в ход.