Яхти на емира на Катар събраха очите в Лимасол

"Катара" е една от най-големите в света

Двете луксозни яхти на катарския емир Хамад бин Халифа Ал-Тани, акостирали на брега на гръцкия остров Лефкада в сряда следобед, оставиха къпещите се туристи безмълвни. Според местната преса, "Катара", една от двете яхти на 62-годишния емир, е от най-големите яхти в света, пише GreekReporter.

 Ал-Тани прекарва по-голямата част от своята почивка в Гърция, тъй като той е собственик на остров Оксия. Луксозната яхта на емира на Катар е с дължина 124 м и широчина 19 м. Тя има седем палуби, две открити палуби за слънчеви бани, плувен басейн, джакузи и една подводница, която може да се гмурка на дълбочина до 100 метра, пише "Всеки ден".

 Според списание Форбс емирът на Катар е поставен на седмо място в списъка с най-богатите членове на кралските семейства в света. Личното му състояние надхвърля 20 милиарда долара, а той е направил значителни инвестиции във всяко кътче на планетата. Ал-Тани взе властта с безкръвен преврат през 1995 г., детронирайки баща си. Той е считан за един от най-либералните арабски лидери. Като бивш спортист, емирът е играл активна роля в развитието на спорта в Катар, докато основното му желание е един олимпийски медал за страната.

 Смята се за един от основните спонсори на телевизията Ал Джазира, а мнозина твърдят, че той е реален собственик, твърдение, което той отказва. Емирът има три съпруги и 24 деца, от които 11 синове и 13 дъщери. Ал-Тани буквално възражда страната си и затова го наричат реформатор. От пустиня, заселен от чергари, Катар се преврна не само в една от най-богатите в света благодарение на нефта и природния газ, но и в най-прогресивната в района си. Емирът даде избирателни прави на жените - втори след Иран. Те са насърчавани да учат в университети и имат достъп до държавната администрация. Емирът отваря Катар за чужденци, създава филиали на английски и американски университети, въвежда общински избори.

 Катар има сериозни интереси в Гърция. Преди 4 години, когато избухна кризата в страната, емирството огласи плановете си да инвестира 5 млрд. евро в недвижими имоти, туризъм, транспортни и инфраструктурни проекти, вкл. пристанища и аерогари. Преди години Ал-Тани искаше да купи о. Скорпиос, на който е била сватбата на Джаки Кенеди с Аристотел Онанис. Но сделката пропадна, след като Атина Онасис, внучката на корабния магнат, отказа да свали цената на острова - 200 млн. евро.

 През март миналата година емирът пък купи остров Оксия край западния гръцки бряг. Сделката бе за 4,9 млн. евро. Оксия е първата покупка на катарския владетел, който е запланувал да си купи общо шест острова. Сделката е част от глобална инвестиция на кралската фамилия от Доха, притежаваща имоти от Пекин до Лондон. Оксия е част от архипелага Ехинадес, чиито тюркоазени води запленили въображението на емира преди 5 г., когато за първи път посетил с луксозната си яхта района заедно със съпругата си.