Слагат алкохол в детските сокчета

Фирма за напитки излага на риск здравето ни

Безотговорни работници слагат алкохол в разредените сокове, които се продават в чашка. Предприятие за пълнене и опаковане на безалкохолни напитки в столичния квартал „Обеля" 2 пуска на пазара опаковани сокове с водка. Това разкри пред вестник „Всеки ден" Н. И., младеж, който работил там през лятото. В такива фирми рядко работят повече от 7-8 души и било лесно да се наговорят за жестоката си шега, пише "Всеки ден".

 „Соковете се пълнеха обикновено вечер и веднъж, като се бяхме събрали няколко приятели, на един му хрумна, че можем да сипваме водка в чашките, преди да се запечатат. Идеята беше да видим какво ще стане, когато соковете попаднат в магазините и децата започнат да ги пият. Тогава ни се стори много забавно", разказва вече разкаялото се момче. „Изобщо не помислихме, че може да стане нещо лошо. Но като казах на баща ми какви сме ги свършили, направо побесня", сподели младежът.

 Наскоро завършилият училище тийнейджър разкри още, че добавянето на алкохол продължило доста време, но според него водката била в много малки количества, за да им стане нещо на хлапетата. „Докато работех там, не съм чул за случай на напило се или натровено дете", оправдава се Н.

 Соковете в чашка на практика са разреден концентрат от ароматизатори и оцветители, така че и без допълнителни добавки са достатъчно вредни за децата. Ниската им цена и ярките цветове обаче ги правят много привлекателни за малчуганите и родителите им няма как да им забранят да ги пият. Не е ясно каква част от „пияните" партиди още не са се изчерпали от магазините и кога някоя майка ще пропищи, че детето й се е напило от плодов сок.

 Според лекарите, ако в сокчето няма повече от 2-3 грама алкохол, няма никаква опасност за подрастващите. Въпреки това родителите трябва да имат едно наум, че детето им може да няма добра поносимост и да се наложи по спешност да посетят доктор.

 Вероятно подобна е причината и за появата на сокове с амфетамини в училищна лавка тази пролет. Тогава млада майка подаде жалба, че детето й е пило „течен бонбон" с наркотици. Резултатите от лабораторията на „Пирогов" бяха потвърдили подозренията й. Минаха седмици, докато се изясни случаят и в крайна сметка не се появиха доказателства, че въпросните десерти наистина съдържат амфетамини. Ако обаче партидата се е изчерпала, това би обяснило разликата в лабораторните анализи.