Четири премиери на "Сцена на кръстопът”

Пловдив Лайф

01-09-2014, 10:11

Снимка:

"Сцена на кръстопът"

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Росен Карамфилов чете пред публика романа "Колене”, посветен на баща му - Кольо Карамфилов

Четири премиерни спектакъла са включени в програмата на 18-тото издание на фестивала „Сцена на кръстопът”. С новите заглавия, с добрата си селекция и с разнообразието на сценични пространства „Сцената” тази година предвещава един

впечатляващ театрален маратон.

23 спектакъла на няколко сцени ще се завъртят в дните на фестивала от 9 до 23 септември. Освен театър, в съпътстващата програма организаторите ни обещават и много изложби, представяне на книги, уъркшоп, улични представления и дори модно ревю.

“Сцена на кръстопът” отново се завръща в древния античен театър, заради античния сюжет на “Херкулес и Авгиевите обори” на Дюренмат. Спектакълът на Народния театър ще има честа и да открие феста на 9 септември от 20,00 часа.

За пръв път пловдивската публика ще може да гледа двете нови постановки на  - “Сако от велур” и “Съблечи се”, както и дългоочакваното завръщане на Явор Гърдев с “Жанна” на Народния театър, също и провокативната “Антигона” на Иван Добчев (театър “София”).

Гърдев репетира цяло лятото и вече е почти готов с камерната пиеса на младата руска авторка Ярос­лава Полинович - “Жанна”. В главните роли ще видим Светлана Янчева, Владо Пенев и Елена Телбис, които премиерно ще излязат пред публиката на 17 септември.

Заради Борис Панкин и “Сако от велур” комикът Кръстю Лафазанов пак се върна към театъра, при това заедно със съпругата си Елена. Феновете му от “Комиците” и “Столичани в повече” ще могат да им се порадват на 11 септември, като на Лафазанов е поверена една от най-известните роли – на Чи­­нов­­ника. Заедно с него на сцената ще излязат други телевизионни любимци - Тони Минасян и Тодор Дърлянов от сериала “Седем часа разлика”, както и самият шеф на пловдивската трупа Кръстьо Кръстев в образа на Висящия. Другата премиера на пловдивчани е свързана с актьора Красимир Ранков, който в качеството си на режисьор поставя за пръв път у нас “Съблечи се!” (по пиесата “Какво видя икономът през ключалката?” от британеца Джо Ортън). Ситуационната комедия ще се играе на 12 септември на Камерна сцена.

Свой съвременен прочит на бунта на Антигона ще предложи Иван Добчев с “Антигона” (15 септември в Дома на културата), като в главната роля ще видим неговата студентка Каталин Старейшинска. Нейния антипод – цар Креон, ще играе Ириней Кон­стантинов. Участват още Силвия Петкова, Асен Му­­таф­­чиев, Невена Калу­дова и Николай Върбанов.

Зрителите доста ще се затруднят в избора си между останалите заг­лавия, защото програмата е много силна. Не бива да пропускат обаче два от най-впечатляващите спектакли през изминалия сезон - “Заешка дуп­ка” на “199” (18 септември) и “Човек от земята” (“Въз­раждане”), заради който Христо Шопов след повече от 20 години се завърна в театъра (19 септември). Както и най-доброто представление за миналата година - “Професия лъжец” на Теди Москов (ДКТ-Варна), отличена с “Икар” и “Аскеер”. Особено атрактивни са “Скъ­пер­ни­кът” (20 септември) на “Зад канала” и “Женитба” (17 септември) на Пле­вен­ския театър. Сред акцентите е “Госпожа Минис­тершата” на театър “София” и доста сполучливият документален театър на “Вокс попули” - “Не­­ви­дими”. Плов­дивчани са успели да привлекат една от най-силните румънски трупи – театър “Одеон” с “Минис­тершите” (22 септември), гостува и киевският театър с “Едит Пиаф – живот в розова светлина (15 септември).

От съпътстваща програма може да споменем сценографските проекти на покойния Кольо Карам­филов, а синът му Росен ще чете откъси от романа “Колене”, посветен на баща му в галерия U.P.A.R.K. (15 септември).