Община Никопол с проект за предпазване от наводнения

„Предотвратяване на риска от наводнения от река Дунав при Никопол и Турну Магуреле – предпоставка за опазването на околната среда в трансграничния регион" е името на проекта

В град Калараш – Румъния, кметът на Община Никопол Емил Бебенов, е подписал договор за финансирането на нов проект с име „Предотвратяване на риска от наводнения от река Дунав при Никопол и Турну Магуреле – предпоставка за опазването на околната среда в трансграничния регион".

Проектът е разработен в партньорство между Община Никопол – водещ партньор и местен съвет на Турну Мъгуреле - Партньор 2 и ще се финансира от Европейския фонд за регионално развитие по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г., Приоритетна ос 2 - Околна среда.

Общата стойност на одобрените финансови средства възлиза на 10 мил. лева.

Основната цел на проекта е подобряване на ефективността при защитата на околната среда и устойчивото развитие на природните ресурси на трансграничния регион Турну Магуреле – Никопол;, а специфичните цели:

1/Да осигури ефективна превенция от наводнения предизвикани от река Дунав в района на Никопол – Турну Магуреле;

2/Да създаде ефективно взаимодействие между специализираните служби на двете държави;

3/Да повиши капацитета от мерки свързани с превенцията на природните рискове и защита на околната среда;

4/Да повиши обществената информираност по отношение на природните бедствия и защитата на околната среда;

Проектът е подаден за оценка още през 2010 г. и одобрен , но липсата на финасов ресурс по програмата не дава възможност за сключване на договор за изпълнението му. Благодарение на ангажираноста на институциите и ръководството на Община Никопол за осигуряването на финансиране, договорът за изпълнение на проекта вече е факт. Същият трябва да бъде завършен до края на 2015 г. , а в резултат ще бъде изградено съвременно технически геозащитно съоръжение, което ще предпазва ниската част на града от възможни наводнения, причинявани от високите водина реката. Проектът предвижда и залесяването на 500 дка. дървета по поречията на реките Дунав и Осъм.

Необходимостта от изграждането на такъв обект стана особено наложително след наводнението през пролетта на 2006 г. и неговото изграждане ще допринесе за по-спокойният живот на хората и опазването на околната среда.