Росен Плевнелиев: КТБ е изолиран случай за банковата ни система

Оказаната държавна подкрепа ще се върне след 5 години, уточни президентът

На 31 август 2014 г. изтича срокът, в който България следва да представи пред Еврокомисията своя план за държавна подкрепа за банковия сектор, припомни държавният глава Росен Плевнелиев. Брюксел разреши подкрепата в края на месец юни тази година. Миналата седмица представители на Еврокомисията и Европейската централна банка са били в София и са се срещнали със служебното правителство и ръководството на БНБ.

"Изключвам КТБ, която е специален случай, каза Плевнелиев. - Няма друга българска банка, която да е като КТБ“.

Казусът "КТБ" е „различен и специален“ и ще се разглежда отделно, подчерта държавният глава.

Президентът Плевнелиев добави: „Извън това искам да гарантирам категорично, че Европейската комисия получи всички данни, отнесе се много позитивно към предложения план за преструктуриране и за предоставяне на държавна подкрепа. Очакваме много бързо той да бъде одобрен и същевременно всички останали банки и една от големите структуроопределящи банки, която беше предмет на подобна подкрепа, няма да имат абсолютно никакъв проблем“.

Според правилата в ЕС банките трябва да издължат помощта за 5 години, но Плевнелиев очаква у нас това да стане по-рано.

„Извън специалния казус "КТБ" Европейската комисия е наясно, получила е документите, ще бъдат обработени навреме и за очаквам спокойствие, стабилност и плавен преход за всички останали", каза още президентът в Брюксел.

 Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"