Нефтохимици честват професионалния си празник с 800 км. планински преход

Животът

02-09-2014, 09:25

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

800 километра по планинските пътеки навъртяха планинарите- нефтохимици от туристически клуб „Морски вълни“ към Синдиката на българските нефтохимици в чест на професионалния си празник. За 21ва поредна година ентусиастите от Бургас атакуваха върховете, за да спазят традицията и да отбележат по своя начин Деня на нефтохимика- 1 септември.
В продължение на две седмици 190 служители на „ЛУКОЙЛ Нефтохим“ и техните семейства, разделени в девет групи изминаха стотиците километри, за да се съберат на Юндола за туристическия събор „Лъчове 2014“. С традиционни щафетни спортно-туристически игри и вечер на туриста планинарите символично отбелязаха десетгодишния юбилей от създаването на Синдиката на българските нефтохимици, както и 15тата годишнина от присъединяването на бургаската рафинерия към голямото семейство на нефтена компания „ЛУКОЙЛ“.
Най-малкият участник тази година в похода бе едногодишната Даниела Мирова от групата на водачите Стефан Цинцарски и Пламен Костов. „Всъщност на Дани това са ѝ вторите „Лъчове“, въпреки че е само на годинка. Първият път  беше в корема на майка си.“  разказва Цинцарски, който е и председател на ТК „Морски вълни“. „Това, което най-много ме радва в нашите планински прояви, е че не просто са се превърнали в традиция, която издържа на времето вече 21 години, но и има приемственост- родителите водят децата си и така ги възпитават в любов към планината и природата. За мен походите не са само един по-различно прекаран летен отпуск, те са и основа за изграждане и поддържане на ценности, които в ежедневието малко се неглижират“ обяснява още Стефан. Именно неговата група постави и своеобразния рекорд по численост през тази година - 68 човека.