Показват пътя на Украйна към Европа в карикатури

Мисия

02-09-2014, 11:31

Снимка:

община Габрово

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кмет реди изложба от шамански амулети

На 4 септември Музея „Дом на хумора и сатирата” ще бъде открита изложбата „Украинският избор. Украйна-Европейски съюз“.

 

44 подбрани карикатури и шаржове на тема "Украинският избор. Украйна-Европейски съюз“ ще бъде открита на 4 септемврив Габрово. В зала 6 на Музея "Дом на хумора и сатирата"  експозицията ще може да се види след откриването и в 17.30 часа. Творбите са са част от третия едноименен конкурс, организиран в град Херсон, Украйна, в рамките на Международния проект „Гогол-фентъзи“. Показани карикатури са избрани от 500 карикатури изпратени от 25 страни, казват организаторите.

Тази изложба е една голяма изненада в програмата на Музея „Дом на хумора и сатирата“. Макар да е запланувана още миналата година. Тогава едва ли някой си е представял, че темата „Украйна“ ще поведе по такъв драматичен начин световните новини, ще се обагри в жестоките нюанси на кървавото, пред очите ни ще избликнат трагедии. Конкурсът има основно направление политическата карикатура и изразява единомислието на сатириците, участващи в него, че Украйна има право да направи своя европейски избор. Тъкмо чрез творбите си всички подкрепят този избор и категорично не приемат цялата офанзива на външни и вътрешни сили да му се противопоставят с цената на хиляди човешки живота.  Отделно внимание заслужават шаржовете на политици, но нека зрителят направи своите открития сам в залата на изложбата, казват кураторите и. В експозицията може да се види как към темата подхождат автори от страни извън Европейския съюз.

Ще могат да се видият наградените произведения: на Виктор Голуб (Украйна), Сергей Тюнин (Русия) и Валерий Тарасенко (Русия). Сред отличените с дипломи е известният български карикатурист Ивайло Цветков.