Археолози откриха древна тоалетна в центъра на Пловдив

Мисия Пловдив

02-09-2014, 12:42

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радосвета Бочукова

Всичко от Автора

На 7,5 декара се простират най-мащабните частни разкопки в България до Понеделник пазара

На уникални  находки от античния Филипопол се е натъкнал екипът на археоложката Женя Танкова, която от седем години проучва терена, по-известен като „дупката до Понеделик пазара”. Мястото е собственост на бизнесмена и известен меценат Димитър Георгиев – почетен консул на Украйна у нас.

Археолозите са разкрили на площ от 7 и половина декара голям сектор от жилищната част на античния  Пловдив. Освен многобройните останки и артефакти от жилищни сгради, има и една обществена, която според Женя Танкова най-вероятно представлява храм-пантеон, където филибелии са измолвали благоволението на боговете.

На терена археолозите са открили множество предмети – амфори, глинени съдове, кухненска керамика, около 200 монети. Открити са и стотици глинени оброчни плочи с фигури на божества. В атриума (един от вътрешните дворове на поселището) архелозите са открили дори тоалетна чиния, датирана от късната античност. Наличието на отходно място е рядко срещано явление, което според археолозите говори за факта, че жилището е принадлежало на богат знатен римлянин.

Според Женя Танкова откритите пластове са от епохата на пределинизма или между 5 и 11 век преди Христа.

До края на годината археологическите работи на терен ще приключат, обещават от екипа. Разкопките са изцяло финансирани с частни средства на бизнесмена Димитър Георгиев.

Повече от 10 години държавата и Министерството на културата не проявяват никакъв интерес към разкритието и дори не изпращат комисия, защото такъв е реда при приключването на всеки етап от археологически разкопки, обяснява Георгиев.

Няколко милиона лева е налял бизнесмена в изкопните работи. И до ден днешен остава неясен въпросът как ще се съвместят държавната и частната инициатива, тъй като Димитър Георгиев възнамерява да строи голяма търговски център и хотел, след реставрацията и консервирането на античния град.

По проект се предвижда сградата да бъде с 28 хиляди квардатни метра разгърната площ. В нея ще бъдат инвестирани минимум 30 милиона евро. Асансьор ще свързва пространството пред Понеделник пазара със Стария град, разкри още намеренията си Георгиев.