Пиромани масово унищожават цветни контейнери

Мисия Пловдив

02-09-2014, 13:20

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Терзийска

Всичко от Автора

От 15 септември стартира кампания "Голямото събиране" в 20 училища в Пловдив

48 са общо унищожените контейнери през изминалата година, а 43 са били запалени от началото на 2014, каза изпълнителният директор на "Екопак България" Тодор Бургунджиев. Това, по думите му, се прави умишлено, тъй като един контейнер се пали доста трудно. 700 лв. е цената на всеки нов контейнер, пари, които могат да бъдат използвани за много други цели ако се спре с вандалщината, допълни Бургунджиев. Организацията извършва разделно събиране на отпадъци в район "Централен" и район "Тракия" по договор с община Пловдив, като на територията на двата района има общо 645 броя цветни контейнери за разделно събиране на боклук.

От началото на годината до този момент са събрани и предадени за рециклиране над 62 тона отпадъци от сините контейнери, в които се събират хартия и опаковки от течности. Над 52 тона са пластмасовите отпадъци, за които са поставени жълти кофи, а над 33 тона са стъклените,  за които са придвидени зелени контейнери от типа "иглу".

"Екопак" стартира кампания под надслов "Голямото събиране", която ще обхване всички училища в районите, обслужвани от дружеството в Пловдив, които са 20 на брой. От 15 до 25 септември учениците ще събират празни опаковки от сок и мляко. Училището, което е събрало най-много, ще получи награда – мултимедиен проектор. На 27 септември от всички събрани кутии ще бъде построен макет на Колизеумът в Рим, който ще е дълъг 5 м. и висок 4 м. Строежът на инсталацията ще бъде придружен с детски хепънинг, работилници и състезания, които ще са свързани с опазването на околната среда.