Много опасно време в сряда. Оранжев код за Пловдив!

Мисия Пловдив

02-09-2014, 17:43

Снимка:

НИМХ към БАН - филиал Пловдив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Какво значат "цветните" кодове в прогнозата за времето

Какво да правим и какво не когато навън гърми и трещи

Бурен вятър, дъжд и гръмотевици

От утре времето в страната - Южна България и Югоизточна България ще се определя от преминаващ Средиземноморски циклони с център южно от България и свързаните с него валежни зони. Още днес привечер облачността ще започне да се увеличава. През нощта облачността ще се вплътнява и след полунощ ще започнат валежи – отначало в Западна България, а призори валежите ще обхванат и Южна България.

Утре още в ранните сутрешни часове ще има валежна обстановка, като на места се очакват и значителни количествата валеж. Прогностично количество валеж 20 – 30 литра на кв.метър, но в отделни места – района на Стара Загора, Сливен и района на Ямбол са възможни и по интензивни валежи с над 30 литра на кв. метър. Валежът ще е придружен с гръмотевична дейност. Временно усилване на вятърът до бурен.

Температурите ще се понижат и дневните ще бъдат между 20 и 25 градуса. Валежът ще продължи и през нощта за Източна България. Призори процесите ще отслабнат и валежите временно ще спрат.

В четвъртък и петък облачността ще се задържи по-често значителна. Очакват се превалявания главно след обяд в Южна и Югоизточна България, но с по слабо изразен интензитет. Вятърът ще е слаб от североизток. Температурите ще се запазят и максималните температури ще бъдат между 20 и 25 градуса.

Значителният валеж, паднали листа, клони и др. са предпоставка за повишение нивата на реките и язовирите, преливане или излизане от корито, наводнения на мази, приземни етажи, подлези, образуване на свлачища, прекъсване на ел. захранването и др. щети. Бурният вятър е предпоставка за чупене на клони и дървета, скъсване на електропроводи и др. потенциално застрашаващи живота на хората, транспорта и личните превозни средства.

Такава е прогнозата на НИМХ към БАН – филиал Пловдив.