15 до 30 л/кв.м. валежи се очакват в Стара Загора

Обявен е оранжев код за особено опасни явления в района

Оранжев и жълт код за интензивни валежи са обявени в цялата страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Оранжев код за обилни валежи е обявен в 8 области от страната: Област София, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Пловдив, Стара Загора. Очакваните количества дъжд за денонощието са 15-30 л/кв.м. Ще духа умерен, временно силен вятър от изток-североизток.
Жълт код е обявен в останалите 20 области в страната: Перник, София – град, Кюстендил, Благоевград, пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен. Варна. Добрич. Очакваните количества дъжд за денонощието са 30-60 л/кв.м

През нощта облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява. Ще има валежи, главно в югозападната половина от страната и на места те ще са интензивни. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър. През деня валежите ще обхванат цялата страна. На места ще са придружени от гръмотевици. По-големи количества валеж се очакват да паднат в Западна и Централна България. Вятърът от изток-североизток ще се усили - ще е умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно и силен. Температурите ще се понижат и преобладаващите максимални ще са от 21° до 26°, в североизточните райони, където ще завали по-късно след обяд – до 28°.