Светотатство или прогрес? Раждат се деца с трима родители

Британският парламент обсъжда новата технология за митохондриално прехвърляне

Алана Сааринен обича да играе голф и да свири на пиано, както и да слуша музика и да излиза с приятелите си навън. По това тя прилича на всички тинейджъри по света, с тази разлика, че тя не е обикновена, защото в клетките в тялото й има ДНК от трима родители.

 Като нея има още само няколко души в целия свят. "Много хора казват, че приличам на майка си, а очите ми приличат на тези на татко... Имам някои черти от тях, същото е и с характера ми", казва Алана. - "Освен това имам и ДНК от трета жена, но не я възприемам като мой трети родител, просто имам част от нейния митохондрий."

 Митохондриите са наричани "фабриките на клетките". Те са тези, които създават енергията в клетките, за да могат те да работят и да държат телата ни функциониращи. Освен това обаче те са носители и на ДНК информация, пише "Всеки ден".

 Алана Сааринен е една от само 30 или 50 души по света, които имат част от чужда митохондрия, непринадлежаща на двамата биологични родители. По този начин тези хора съдържат в кретките си генетична информация от трима души. Това е станало възможно заради иновативна интервенция, която се е извършвала в САЩ, но е била забранена. Скоро обаче може да има още много хора, които да са като Алана.

 Това може да стане факт, тъй като Великобритания търси възможост да легализира нова технология, която да използва за донори чужди митохондрии в опит да бъдат излекувани различни генетични заболявания.

 Става дума за т.нар. митохондриално прехвърляне, което се обсъжда в британския парламент.Така Великобритания ще стане единствената страна по света, която ще позволява да се раждат деца с трима биологични родители.