Документи за помощ за първолаци - до края на септември

Мисия Пловдив

03-09-2014, 12:48

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

1510 са подадените до този момент молби

4222 са молби за помощи за отопление в Пловдив, подадени до този момент, посочи шефът на  Агенция "Социално подпомагане" Надя Танева. Крайният срок на кампанията е 31 октомври 2014 г. Желаещите да получат финансова помощ за предстоящия зимен сезон трябва да подадат молба по постоянен адрес, разказа още Танева. В документа задължително трябва да се заявяви видът на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ.

Размерът на помощта за отопление е 65,72 лева месечно или общо 328,60 лева за петте месеца на целия отоплителен сезон  - от 1 ноември 2014 г. до  31 март 2015 г.

Няма ръст в подадените молби в сравнение със същия период на миналата година. Тогава за целия отоплителен сезон са подадени общо 9200 молби, посочи Танева.

Тече и кампанията за подаване на молби за получаване на 250 лева еднократна помощ за първокласници. До момента в агенцията са постъпили 1510 молби, 1300 от които са одобрени за изплащане. Срокът за подаване на документите е до края на месец септември, уточни тя.

Право на тази помощ имат семействата, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище, като средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба – декларацията е по-нисък или равен на 350 лева. Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.

За миналата учебна година такава помощ е отпусната за 2200 деца - първокласници в Пловдив, допълни Танева. Очаква се тази година тенденцията да се запази, събщава Радио Пловдив.