Майстори ковачи ще се вихрят с чукове в Стария град

Архив Пловдив

03-09-2014, 13:40

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

За първи път в Пловдив ще има пленер по ковано желязо

Пленер по ковано желязо ще се проведе за първи път в България. Той ще е част от Есенния панаир на занаятите в Пловдив, който ще се проведе този месец, съобщи Тони Симидчиева – председател на Регионалната занаятчийска камара в града. 

В него ще участват 10 майстори ковачи от Англия, Македония и България. Пленерът се открива на 24 септември в Стария град. В рамките на един ден майсторите ще изработват реплики на чукчетата по портите на къщите в Стария град, които ще бъдат дарени на „Старинен Пловдив” за реставрация на къщите. В останалите три дни те ще творят решетки за прозорци. 

За изработката ще бъде доставен 1 тон желязо. Осигурени са наковални и мобилни огнища. Председател на журито ще бъде Лазар Урумов – пловдивски майстор, който от дълги години работи в Англия и е главен инициатор на състезанието. „Искам в родния ми град всяка година да се прави пленер на кованото желязо. Така можем да приобщим подрастващите към занаята, тъй като голяма част от специализираните училища вече не съществуват”, коментира Урумов.

Тази година Есенния панаир на занаятите ще се открие с концерт на Елица и Стунджи, съобщи Амелия Гешева – директор на „Старинен Пловдив”.