Щонов: ДКЕВР трябва да каже с колко скача токът

С колко ще набъбнат сметките, става ясно на 1 октомври

Цената на тока за бита трябва да се повиши, но енергийният регулатор ще каже с колко. Това стана ясно от думите на ресорния министър Васил Щонов. Според него, ако огромните дефицити в системата не бъдат компенсирани чрез реформи, ще се стигне или до шоково поскъпване на тока, или до теглене на още дълг.

Той подчерта, че вариант с шоково вдигане на цената с 50 на сто е несправедлив, защото „не може хората, гражданите, най-вече домакинствата да плащат за проблемите в системата”.

По отношение на тегленето на нов заем за спасяване на енергетиката, Щонов също посочи евентуалните проблеми. „Ако системата не се реформира, след 3 или 4 години ще се натрупат още 3 милиарда, после още 3 милиарда и накрая заради една нереформирана система да фалира държавата ли?”, посочи министърът.

„Има регулиран пазар. На него има задължения. Общественият доставчик е поел задължение да изкупува енергия от ВЕИ-та, от дългосрочни договори, от централи, които не са екологизирани, цената на тока и ефективността на държавните предприятия са петте големи неща, които влияят в това нещо. Това, което ние ще направим, е ще има планово увеличение, едновременно съчетано с реална работа върху другите 4 точки”, заяви министърът.

Въпреки всичко, Васил Щонов отказа да се ангажира с конкретен процент, с който токът трябва да поскъпне. „Мисля, че всеки има право да прави разчети и да ги публикува. Аз съм запознат с доста разчети, но крайната точка относно цената на тока има регулаторът и ще трябва да изчакате 1 октомври, за да разберете тази цена”, обясни той.

По думите му най-обезпокояващо е, че дупката в енергетиката (2.9 млрд. лева) е нараствала с 360 000 000 лева през последните 6 месеца, а през следващите 12 ще става още по-голяма заради либерализацията и намаляването на регулирания пазар.