Делегираните бюджети на училищата няма да се намаляват, каза Коларова

Служебният министър на образованието участва в тридневна среща на началниците на регионални инспекторати в Казанлък от днес

Министър Румяна Коларова сподели, че въпреки ограничения мандат на служебното правителство, пред МОН стои на дневен ред подготовката на редица програмни документи в средното и във висшето образование.

„Обещаваме ви, че ще работим върху професионалното образование – обърна се доц. Коларова към началниците на РИО, – тъй като то особено се нуждае от изработване на стратегически документи.“

Тя каза също, че делегираните бюджети няма да бъдат намалени нито с 8%, нито с 5%, но ще се наложат съкращения на останалите разходи.

Няколко обществени поръчки са били спрени поради неизрядност при провеждането им, но това няма по никакъв начин да се отрази на текущите ремонти в учебните заведения, подчерта още просветният министър.

„Нашата позиция е да търсим увеличение на средствата в образователното министерство, което трябва да гарантира, че не само нашето правителство, а правителствата в България имат приоритети“, каза още тя. Според нея, трябва да се използват работещи, устойчиви и ефективни модели в образованието. Като такива министър Коларова посочи езиковите гимназии.
В националното съвещание от МОН участват още заместник-министърът Ваня Кастрева, началникът на кабинета Стойчо Стойчев, съветникът на министъра Лиляна Друмева, директори на дирекции.