Гурково празнува 40-годишнина с паметник и биорали

За празника пристигна световноизвестният художник, автор на паметника

Днес Гурково отбелязва 40 години от обявяването си за град.

Селището е кръстено на славния руски пълководец Йосиф Владимирович Гурко в знак на признателност, че на 14 юли 1877 г. руските войски го освобождават.

Едно от най-големите събития ще бъде официалното откриване на паметник на генерал Гурко, изработен от руския скулптор Григорий Потоцки. Художникът пристигна специално за събитията в Гурково.

Кметът на Гурково Стоян Бонев и Григорий Потоцки откриха на 02 ептември юбилейна изложба, която е събрала 40 фотоси, които разказват историята на старопланинския град.

Днес доброволци от клуб "Традиция" в Нова Загора ще направят въстановка на посрещането войските на ген. Гурко на градския площад "Войвода Генчо Къргов". Ще бъде извършен тържествен водосвет за здравето и благоденствието на жителите на община Гурково.
От 19,00 ч. на площада всички граждани на Гурково са поканени на тържествен концерт, а от 20,30 ч. започва тържествената заря

Празниците продължават и в следващите дни като на 7 септември, събота ще се проведе биоралито с магарешки каручки, с което Гурково е известно в цяла България.

През последните години общината спечели няколко европейски проекта на обща стойност над 20 млн. лева, съобщи по повод празника кметът Стоян Бонев. Според него сред най-забележителните постижения са газифицирането на града, реконструкцията и модернизацията на
водопроводната мрежа, създаването на Туристически информационен център и музей на магарето, обновяването на училището, детските
градини и социалните домове за стари хора.